DİVAN-I HİKMET

DİVAN-I HİKMET / Ahmed Yesevi

Hayati Biçe tarafından kaleme alınmış henüz 5.baskıyı yeni çıkarmış,Nisan 2015 yılında Ankara’da yayınlanmıştır.Piri Türkistan Hoca Ahmed Yesevi’nin 217 Hikmetinin yer aldığı Türkiye Diyanet Vakfı tarafından basımına destek verilmiştir.Tasavvufla ilgilenen kitap severlerin okuyabileceği bir eser.

Kitapta yer alan 217 hikmet insanları insanlığı,İslamı,Peygamber ve sahabelerini anlatmakta.Edebi bir dille islam felsefesini bizlere sunmaktadır.Eserde kullanılan dil 11. yy’a ait Türkçedir.Hikmetin orijinal halini ise şuan kullandığımız İstanbul Türkçesi ile anlayabilmekteyiz.

Bu kitabı tasavvufi diğer kitaplardan ayıran en önemli özellik,Türk coğrayasında Türk birinin,ilk defa İslam ile ilgili bilgileri,İslam felsefesinin vicdan temizliğini Türkçe olarak kaleme aldığı eser olmasıdır. Her şeyden önemlisi ilk Türk İslam Tasavvuf kitabıdır.Tüm insanlığa İslamın özünü anlatan bu eserde her insan kendine bir yol çizebilir.Bu kitabı da rehber olarak incelemekte fayda var.

Nazlıcan ÖZTEN

468 ad